maanantai 1. lokakuuta 2012

Asfalttiviidakossa

Senegalissa pystyy liikkumaan joukkoliikenteellä kunhan vain tietää mistä ja mihin kellonaikaan saakka autoja kulkee. Helpoin ratkaisu on ottaa taksi, jotka ovat Mboron keskustasta CIFOPille 600-1000 CFA (1-1,5€) ja pääkaupungin sisällä paikallisten hinnoilla maksimissaankin 2500 CFA (4 €). Saavuttuamme Senegaliin otimme rinkkojemme vuoksi taksin Mboroon saakka, mutta hinta pysyi kohtuullisena 25000 CFAssa (40 €).  

Dakarin takseja EEDSin toimiston edessä
Senegalissa kuten monissa muissakin kehitysmaissa on olemassa myös taksien ja joukkoliikenteen välimuotoja, jolloin sama kyyti jaetaan muutaman muun ihmisen kanssa. CIFOPista Mboron keskustaan pääsemme 100 CFAlla (0.2€) per henkilö. Mborosta pääkaupunkiin liikkuminen tapahtuu mukavimmin seitsenpaikkaisissa "sept-placeissa", sillä bussit ovat kuulemma usein täyteen ahdettuja ja näin helteellä matkustus olisi tukalaa. Autot ovat yleensä tavallisia farmariautoja, joihin on lisätty penkki takaluukkuun. Mborossa autot lähtevät keskustasta aukiolta, kunhan kaikki 7 paikkaa on saatu täyteen (hinta Dakariin 3.5€). Mboron suuntaan tosin ei ole suoria yhteyksiä, vaan autoa pitää vaihtaa Thiesissä. Tullessamme Dakariin matka taittui suhteellisen nopeasti ja mukavasti... Dakarin ruuhkiin saakka.

Dakarin kaduilla liikenne on kaoottista ja vaikka tilanne olla pahempi tiettyinä kellonaikoina ihmisten liikkuessa töihin ja takaisin, niin ruuhka jatkuu käytännössä koko päivän. Bussireitit ovat numeroituja, mutta niiden käyttö ei ole ihan yksinkertaista ja paikallisten apua tarvitaankin, jotta oppii suunnistamaan ainakin omalle asunnolle. Helpointa onkin kävellä "Garagelle" eli varikkoaukiolle, josta lähtee kahden pääasiallisen yrityksen autot (yhdellä valkoinen ja toisella värikäs auto, alla kuvassa). Kuulimme, että värikkäät autot kuuluvat kaikki yhdelle ihmiselle, joka on alkujaan tavallinen torimyyjä ja rakentanut bisneksensä tyhjästä. Ainoat länsimaisia standardeja vastaavat bussit kuuluvat valtiolle, ja ne kulkevat Dakarin laitamille, muun muassa lentokentälle.
Kahdenlaisia paikallisbusseja
Takseja ja lentokenttäbussi

Rahastaja roikkumassa täysinäisen bussin ulkopuolella



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti