perjantai 26. lokakuuta 2012

Tabaskin tarina

Tänään muslimimaailmassa vietetään tabaskia, joka on vuoden suurin juhla. Kerron tässä tabaski-perinteestä omin sanoin paikallisten kanssa käymieni keskustelujen perusteella, ja pahoittelen mahdollisia asiavirheitä.

Abraham oli ollut pitkään naimissa vaimonsa kanssa, mutta he eivät olleet saaneet lapsia. Vaimo oli jo vanha, ja ehdotti miehelleen, että hän ottaisi toisen vaimon, jotta saisi lapsen hänen kanssaan. Niin tapahtuikin ja Abrahamille syntyi poika, Ismael. Ensimmäinen vaimo tuli kuitenkin tilanteesta kateelliseksi, vaikka oli ensin itse ehdottanut toista vaimoa. Abrahamille tilanne oli vaikea, joten hän kysyi neuvoa Jumalalta. Jumala sanoi, että hänen pitäisi lähteä uuden perheensä kanssa muualle, pyhään paikkaan, jonka hän osoittaisi heille. Niin Abraham lähti nuoren vaimonsa ja poikansa kanssa matkaan. Jumalan antamien merkkien perusteella he asettuivat Mekkaan. Mekka oli kuiva paikka, ja kun Abraham pyysi vettä, Jumala loi sateen.

Jumala halusi koetella Abrahamin uskoa, ja pyysi tätä uhraamaan poikansa. Abrahamista tämä tuntui pahalta, mutta hän päätti olla uskollinen Jumalalle. Hän puhui asiasta pojalleen, joka ymmärsi tilanteen. Ismael ehdotti, että hänen silmänsä sidottaisiin ja hänet peitettäisiin. Näin ollen Abrahamin isänvaistot eivät heräisi, vaan poika olisi helppo tappaa. Abraham suostui tähän järjestelyyn.

Juuri kun Abraham oli nostamassa veitseä aikeissa tappaa oman poikansa, Jumala puuttui asiaan. Hän lähetti Gabrielin, joka kiisikin jo nopeasti kohti maata. Viime hetkellä Gabriel otti pojan mukaansa ja laittoi tilalle paratiisista tuomansa lampaan. Veri lensi ja Abraham ei ensin tajunnut tappaneensa lammasta pojan sijaan.

Abraham todisti syvän uskonsa ja perhe sai elää yhdessä Mekassa, luoden myöhemmin perustan muslimiyhteiskunnalle. Edelleen joka vuosi tabaskina muslimit uhraavat lampaan ja pyytävät anteeksi toisiltaan. Perheessä lampaan teurastus kuuluu naimisissa olevalle miehelle, jonka jälkeen koko perheelle riittää syötävää. Koraanissa muistutetaan kuitenkin, että jos perheellä ei ole varaa, voidaan teurastaa myös lehmä, vuohi tai vaikka kana. Tarkoitus ei ole, että perhe joutuu tämän takia vararikkoon.

Senegalissa lampaat maksavat noin 50-80 euroa, mutta saatavilla on myös yli 300 euron lampaita. Tabaskia edellisenä päivänä on myös mahdollista saada halvempi lammas. Senegalissa teurastetaan siis tänään miljoonia lampaita, minkä vuoksi tabaskia kutsutaan myös nimellä "Lammas-juhla".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti