torstai 29. marraskuuta 2012

Ammattikoulussa






 Mborossa on Woomalin lisäksi muita partiolaisten projekteja ja hankkeita, kuten terveyshanke Jappoo, radioasema Ndiaye FM sekä koulukeskus CREPE, jossa tarjotaan opetusta lapsille, jotka eivät erikoistarpeidensa vuoksi voi osallistua normaaliin julkiseen kouluun. Näiden lisäksi Mborossa toimii Luxembourgin partiolaisten tukema ammatillinen koulutuskeskus CIFOP, jonka alueella olemme Mborossa ollessamme majoittuneet. CIFOPissa koulutus on tarkoitettu nuorille, joilla ei ole muita jatkokoulutusmahdollisuuksia ja yleisesti ottaen siellä tehdään kaksivuotinen ammattitutkinto. Pääsin nyt CIFOPin kurssien alettua tutustumaan keskukseen lähemmin ja sain tilaisuuden haastatella Assan Kebeä, 14, yhtä keskuksen metallityön opiskelijoista.

Assan on aiemmin opiskellut CREPEssä ja onkin tänä vuonna aloittanut sieltä CIFOPiin siirtyvien opiskelijoiden ryhmässä metallityön opinnot. Hänen peruskouluopintonsa olivat jo katkenneet, kun hän aloitti vuosi sitten työt metallityöpajalla, jossa hän työskenteli muutaman tunnin päivässä 1000 frangin palkalla (1.5€). Hänen isänsä oli kuitenkin päättänyt ilmoittaa hänet ammattiopintoihin, jotta poika saisi tarvittavat tiedot ja taidot ennen työntekoa. Nyt hän käy tunneilla toista viikkoa ja on jo ehtinyt tutustua eri tekniikoihin leikata ja hitsata metallia. Hän vapautuu opinnoista päivittäin puoli kahdelta, jonka jälkeen hän jatkaa iltakoulussa kello seitsemään saakka. Herääkin kysymys, miten poika jaksaa noin pitkiä päiviä jo noin nuorena? Assan vastaa: "Kova työ tuottaa hedelmää"

Assan on kovasti pitänyt opiskelusta CIFOPilla, koska tarjolla on riittävästi materiaaleja ja välineitä työntekoon, joten nuoret pystyvät tekemään myös käytännön harjoituksia. Hän kertoo, että metallipajalla työskennellessään hänellä ei ollut samanlaisia mahdollisuuksia harjoitella metallin työstämistekniikoita. Assan haaveilee opiskelusta jalkapallokoulu Diambarissa, jonka pääsykokeisiin hän osallistuu myöhemmin tänä vuonna. Mikäli opiskelupaikka ei kuitenkaan avaudu, hän haluaisi suorittaa opintonsa loppuun ja perustaa oman metallipajan, jossa valmistaisi esimerkiksi metallisia ovia sekä pöytiä.




1 kommentti: