sunnuntai 18. marraskuuta 2012

JED kouluttautuu

Koordinaattori Dior puheenvuorossa
Tällä viikolla Mborossa järjestettiin EEDS:in kehitys-
yhteistyöjärjestön Jeunesse et developpementin (JED)
MARP-koulutukseen. Vaikka Woomal ei ole JEDin alainen hanke, niin paikalla oli koko Woomal 2-hankkeen henkilöstö Niakharin koordinaattori Ndoffene Dioufia lukuunottamatta. JED:in hankkeista edustettuina olivat ammattikoulutuskeskus CIFOP, terveyshanke Jappoo, radiokanava Ndiaye FM, koulutuskeskus CREPE sekä pienluottokassa FONEES. Koulutuksen aiheena oli osallistavat tutkimusmenetelmät (MARP, Methode active de Recherche Participative), joiden tavoitteena on paremmin ymmärtää yhteisöjen ongelmia keskustelemalla niistä yhdessä heidän kanssaan ja jäsentämällä ongelmat MARP-välineiden (kuten SWOT, Vennin diagrammi, erilaiset taulukot) avulla. Woomaliin aihe sopi erinomaisesti, sillä mitä paremmin tunnetaan ympäristöongelmat, niiden syyt ja seuraukset, sitä tehokkaammin voidaan suunnitella hankkeen toiminnot paikkakunnalla. Lisäksi osallistamalla väestöä keskustelutilaisuuksissa ja kotikäynneillä saadaan motivoitua ihmisiä sekä osallistumaan keskusteluun avoimemmin ja aktiivisemmin että ottamaan käyttöön uudet toimintatavat tai muuttamaan vanhojaan, jolloin saadaan aikaan kestävämpiä tuloksia.

Ensimmäiset päivät käytiin läpi teoriaa, mutta keskiviikkona jakauduttiin ryhmiin ja harjoiteltiin opittua soveltamalla MARP-välineitä Mboron yhteisön kuvaukseen sekä ongelmien ja ratkaisujen hahmottamiseen. Keskustelu oli eläväistä ja muiden ryhmien metodologiat kyseenalaistettiin suorasanaisesti, jolloin ryhmät saivat nähdä vaivaa puolustaakseen omia valintojaan ja ongelman jäsennystään. Torstaiaamuna koko ryhmä nousi bussiin ja suuntasimme kohti Mboron lähellä sijaitsevaa Khondion rantayhteisöä. Matka alkoi bussin hajoamisella, mutta perille päästyämme jakaannuimme ryhmiin ja suuntasimme harjoittelemaan tutkimusmenetelmien käyttöä oikeissa olosuhteissa. Ryhmämme oli hyvin Woomal-voittoinen (koodrinaattori Dior sekä paikalliskoordinaattorit Mansour ja Ousmane) ja aiheenamme olikin yhteisön ympäristöongelmat. Keskustelu käytiin yhden naispuolisen ja yhden miespuolisen edustajan kanssa, joiden lisäksi paikalla oli kolme muuta naista ja n. 20 lasta. Yhteisö oli ilmeisen kehittymätön ja ihmiset köyhiä. Keskustelu aloitettiin ongelmien nimeämisellä, joista keskeisimmiksi todettiin jätteet sekä paikallisen tehtaan mereen dumppaamat teollisuusjätevedet. Ryhmämme oli päättänyt koota keskustelun hedelmät puun mallisiin kaavioihin, joissa kuvattiin asukkaiden itse nimeämät ongelmien syyt ja seuraukset, toimenpiteet niiden ratkaisemiseksi sekä niiden tulokset. Iltapäivällä ryhmät esittelivät luomuksensa, keskustelivat tuloksista ja antoivat kritiikkiä toisilleen. 

Anun ryhmä pohtimassa Mboron jätehuollon ongelmia MARP-välineiden avulla
Välineisiin kuului erilaisia diagrammeja ja taulukoita ajatusten ja ilmiöiden jäsentämiseksi,
esittelijänä CREP keskuksen työntekijä Gisele Faye

Yhteisön nimeämät ongelmat kuvattiin yhdessä asukkaiden kanssa


Ratkaisujen mietintää
Perjantaina kävimme vielä yhdessä läpi viikon annin ja osallistujat saivat vapaasti antaa palautetta kurssista, sekä suullisesti että kirjallisesti. Osallistavat tutkimusmenetelmät eivät olleet lähes kenellekään tuttuja entuudestaan, joten tiedot eri tekniikoista olivat syventyneet. Kouluttaja Bassirou Béye muistutti, että opittua ei pidä haudata oman mielensä perukoille: Osallistujien pitäisikin nyt aktivoitua menetelmien käyttäjinä, välittää tietoa tekniikoista ja opettaa niiden käyttöä omissa järjestöissään.


Woomal 2-koordinaattorit vastaanottivat uudet hihamerkit jaettavaksi hankeaktiiveille. Vasemmalta: Tamsir Mané (Kolda), Momar Talla Dieng (Diourbel), Dior Diop (hankekoordinaattori), Ousmane Dieng (Rufisque), Mamadou Sarr (Fimela) sekä Mansour Dème (Mboro)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti